Дисбактеріоз. Ця неприємна хвороба дуже характерна для благополучних, захоплених роботою і карєрою людей керівників, менеджерів, співробітників фірм. Мало кому з них спочатку спаде на думку цікавитися такими дрібницями, як шкідливі мікроби. Та ще й у власному кишечнику! А мікроби не дрімають... Найнеприємніше в дисбактеріозі те, що його начебто і не існує.

В організмі, як стверджують учені, близько двох кілограмів мікробів — «поганих» і «хороших». Корисні мікроби біфідобактерії, лактобактерії, бактероїди і кишкові палички справжні друзі. Вони беруть участь у травленні і жировому обміні, захищають від алергії, підтримують імунну систему і навіть знижують імовірність розвитку онкологічних захворювань. А ще тримають у шорах ворогів людини: стафілококи, протеї, стрептококи, яких у нас теж достатньо. Знизиться кількість «хороших» мікробів одразу приберуть владу до рук «погані». І ось він, дисбактеріоз.

Причин, що призводять до дисбактеріозу, кілька. Наприклад, це можуть бути шлунково-кишкові захворювання. Той само гастрит. А може бути і стрес: форс-мажорні обставини на роботі позначаться на роботі кишечнику.

Якщо ви сидите на дієті, то велика ймовірність, що корисні мікроби або не одержують належного живлення, або в організмі присутні речовини, що сприяють їх загибелі. Памятайте: кисломолочні продукти і рослинна клітковина створюють живильне середовище для потрібної вам флори, а консерванти цю флору вбивають. Ну а якщо у вас є домашні тварини, ви неминуче потрапляєте ще до однієї групи ризику. Можна «підчепити» від своїх улюбленців паразитів (грубо кажучи, глистів чи яких-небудь найпростіших), а вони виділяють речовини, що знищують усе тих само нещасливих корисних мікробів.

І ще не вживайте антибіотиків без гострої потреби, навіть якщо дуже хочеться негайно одужати і знову бігти на роботу. Намагайтеся приймати більш мякі засоби. Антибіотики вбивають не тільки «погані» мікроби, з якими покликані боротися, а й «хороші».

Найнеприємніше в дисбактеріозі те, що його немовби і не існує. У нього немає якихось спеціальних, властивих тільки йому симптомів, усе загальні. Відрижка, печія, нудота, здуття живота, проноси, закрети, запах із рота, алергійні реакції на безпечні продукти... Знайомі симптоми? Тоді час до гастроентеролога для початку. А потім, щоб визначити причину дисбактеріозу, потрібно зрозуміти, які мікроби населяють кишечник і в якій кількості, а для цього доведеться погодитися на спеціальне дослідження, причому, либонь, навіть не на одне.

Почавши лікувати дисбактеріоз, доведеться зайнятися й іншими своїми проблемами, вирішення яких ви, можливо, довго відкладали «на потім». Бо дисбактеріоз (тобто наслідок) можна остаточно перемогти, лише за компанію з хворобою-причиною. У будь-якому разі вести війну з цією недугою треба під наглядом лікаря.