Карпатську президентську резиденцію «Синьогора», що на Івано-Франківщині, відкриють для туристів.

В області планують започаткувати новий екскурсійний маршрут «Карпатські скарбниці», який передбачає огляд території президентської «дачі», що розташована у селі Гута Богородчанського району.

«Ми отримали дозволи на проведення екскурсій, — повідомив генеральний директор комплексу Владислав Ливинець. — При цьому прагнули розширити інфраструктуру послуг туристичної сфери Прикарпаття, урізноманітнити дозвілля громадян, забезпечити відпочинок та оздоровлення туристів, надати інформацію про ті об’єкти, на яких перебувають і працюють вищі посадові особи». Екскурсія триватиме в середньому три години, туристи зможуть оглянути основні приміщення резиденції, помилуватися гірськими краєвидами, скуштувати трав’яні чаї, мед з пасіки, страви гуцульської кухні.

У подальшому президентську резиденцію «Синьогора», як зауважив у розмові з журналістами начальник управління протокольного забезпечення Державного управління справами Сергій Бац, використовуватимуть для прийому високих іноземних гостей та не передаватимуть у приватну власність. Нині на об’єкті працюють 156 співробітників. Матеріально-технічну базу резиденції повністю збережено. Також не виключено, що в майбутньому територія села Гута може отримати статус національного природного парку «Синьогора». За повідомленням столичного посадовця, наразі Державне управління справами, Мінекології та природних ресурсів, Кабмін вивчають питання щодо фінансування створення національного природного парку. Необхідно декілька мільйонів гривень, щоб розробити картографічні матеріали, виготовити технічну документацію, підготувати проектні рішення, відповідний штатний розпис і ввести в штат науковців.

Івано-Франківська область.

ДОВІДКОВО

Об’єкти резиденції «Синьогора» розташовані на площі понад 10 800 гектарів. Значну частину місцевості займають лісові та декоративні насадження. Тут зустрічається чимало цінних порід дерев, рідкісних рослин, лікарських трав. У навколишніх лісах водяться ведмеді, рисі, муфлони, косулі, у водоймах — форель.

Головна будівля президентської резиденції.

 

Фото Миколи МАЦЮКА.