У четвер у Донецьку люди в камуфляжі, масках та з автоматами викрали голову окружної виборчої комісії № 43 Руслана Кудрявцева, а також забрали реєстр виборців, печатку і списки. «Вдягли наручники на голову комісії і повели. Внизу чергували четверо міліціонерів, вони нічого не зробили», — розповів член комісії Володимир Кловський.

Із окружної виборчої комісії № 42 в обласному центрі активісти самопроголошеної «Донецької народної республіки» винесли техніку і забрали посвідчення членів комісії. У Ленінському райвиконкомі Донецька озброєні люди забрали списки виборців і запрошення, повідомляють в обласній держадміністрації. У Краматорську невідомі з автоматами, погрожуючи розправою, розігнали людей у приміщенні окружної виборчої комісії, заволоділи печаткою і списками виборців. У Маріуполі зловмисники опломбували 10 дільниць, заборонивши на них проведення виборів.

Список заручників, яких утримують сепаратисти, поповнюється. Стало відомо, що в будівлі СБУ Слов’янська перебуває голова районної державної адміністрації Петро Бєлоконов. «У суботу він поїхав о десятій на зустріч із «народним мером» Пономарьовим. Об 11 годині виходив на зв’язок з підлеглими. Близько 13-ї розмовляв із родиною. Після цього зв’язку з ним не було, обидва телефони не відповідали», — розповіло джерело у Слов’янську. Вимог викупу чи інших умов звільнення заручника не висувалося.

Викрадено й виконуючого обов’язки начальника Слов’янського міськвідділу міліції Олександра Давиденка. Озброєні люди захопили головного міліціонера на робочому місці, а підлеглі кілька днів приховували цей факт від родини. Продовжує перебувати в будівлі захопленої міської ради міський голова Неля Штепа, яку утримують кілька тижнів.

Приємною новиною стало визволення з полону 22-річного мешканця Слов’янська Миколи С. Хлопця утримували десять днів. «Він відпрацьовував у них — щось підмітали, прибирали, копали. Видно, людей багато затримали», — сказала сестра Миколи Катерина. З’ясувалося, «народна влада» Слов’янська використовує заручників на «громадських роботах» — від прибирання вулиць і туалетів у захоплених будівлях до риття окопів.

У самому місті не припиняються бойові дії. «Стріляють щоночі. Із мінометів луплять. У центрі менше, а на околицях люди вночі в підвалах сидять», — розповіла одна з мешканок міста. Зруйновані будинки, магазини, комунікації, поранені осколками люди — таким сьогодні є місто. До лікарень госпіталізують потерпілих. «Частина лікарів поїхала, а на тих, хто залишився, навантаження скажене», — зазначила співрозмовниця.

«Місто вимирає і живе в страху, — додає ще один мешканець. — Підприємства практично не працюють. Оголошують: мовляв, виходимо на роботу. Вийшли, а за годину — «очікується штурм, розходимося по домівках». Так само зі школами. Перед кожним штурмом евакуюють дітей. «Слов’янський курорт» не працює. Хто туди поїде, якщо на відстані 500 метрів ідуть бойові дії? Роз’їхалися відпочивальники із санаторію «Святі Гори». Що тут буде за місяць-два — не уявляю. Але проводити силову операцію в місті не можна».

А от виконуюча обов’язки заступника голови обласної держадміністрації Тамара Лук’янчук повідомила, що в Святогірську (курорті, розташованому за 30 кілометрів від Слов’янська) зараз безпечно, а з оздоровчого комплексу «Перлина Донеччини» за дві зміни — у квітні й травні — батьки не забрали жодної дитини. «Сподіваємося, по обидва боки конфлікту стоять люди, у яких теж є діти, і вони теж хочуть зробити дитячий відпочинок не гірше, а краще», — зазначила чиновниця. За її словами, не виникає і проблем проїзду через блокпости: достатньо пред’явити путівку. Скільки батьків захочуть відправити дітей на такий відпочинок улітку, невідомо.

Донецька область.

ДОСЛІВНО

Голова обласної організації Комітету виборців України Сергій Ткаченко:

 

«Ситуація дуже важка. В Донецькій області до виборів готова приблизно чверть дільниць, більшість із них розташовані в Маріуполі, трохи — в Торезі і в чотирьох районах, які контролює батальйон «Донбас». У самому Донецьку поки ніхто не отримав списків виборців, не відомо також хто, коли і як отримає бюлетені. Члени комісій залякані. Люди масово пишуть заяви на вихід».