Морське повітря ідеальне для тих, у кого проблеми з верхніми дихальними шляхами. Насичене солями і йодом, воно чудово впливає на хворих із закритою формою туберкульозу. Але таким людям навіть на відпочинку потрібно перебувати під контролем лікаря. Засмагати туберкульозним хворим протипоказано, бо тривале перебування під сонцем може спровокувати загострення недуги.

І якщо немає алергії на цвітіння трав, тим, хто страждає на бронхіт і пневмонію, ліпше їхати до моря все-таки навесні. О цій порі року через велику різницю температур води і повітря випари містять високу концентрацію корисних мікроелементів і йоду. Ідеально поправляти здоров’я у санаторіях південного берега Криму, а також у Карпатах, де повітря надзвичайно свіже.

Час пити «Боржомі»...

Якщо грамотно підібрати мінеральну воду, то можна уникнути загострень хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, кажуть фахівці. Тим, у кого виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, підходять будь-які мінеральні курорти Закарпаття: Шаян, Свалява, Поляна.

Моршинська і трускавецька води лікують гепатити, панкреатити, дискінезію жовчовивідних шляхів, холецистити без каменів у жовчному міхурі. Миргородська мінеральна вода корисна при холециститі, а також гастриті зі зниженою кислотністю. Але на курорти можна їхати, коли хвороба у «сплячому» стані, тобто не загострюється.

Удар по щитовидці

Для всіх, у кого від природи біла шкіра, поїздка в сонячні місця може обернутися опіками. Тому до сонця потрібно звикати поступово, не забуваючи про всілякі сонцезахисні засоби, великий вибір яких пропонує вітчизняна й імпортна парфумерія.

Ще один удар, який можуть завдати пляж і море, — йодний. Мешканцям України, особливо останнім часом, практично всім не вистачає в організмі йоду, що сприяє нормальному функціонуванню щитовидної залози. А на морських курортах йод скрізь — у воді, повітрі, навіть у їжі. Тому, потрапляючи з йододефіцитного середовища в таке, де йоду надто багато, є ризик піддати свою щитовидку стресові. Адже вона може відреагувати на різку зміну клімату! У когось щитовидка починає працювати на високих «обертах» — виникає тиреотоксикоз: людина стає неспокійною, дратівливою, в неї прискорюється серцебиття, з’являються почуття жару, спітніння. У інших — навпаки: під впливом йодного удару щитовидка сповільнює свій темп, спричиняючи млявість, набряки, збільшення ваги.