Тендерні умови реалізації пільгових лікувальних путівок, на думку фахівців, потребують кардинальних змін

Жодної пільгової путівки не передбачено у нинішньому році на реабілітацію дорослих хворих у найкращому в державі опіковому центрі у Немирівському санаторії «Авангард» на Вінниччині. Торік тут пройшли курс лікування 300 потерпілих від опіків.

— Наші пацієнти — це особлива категорія хворих, — каже головний лікар санаторію Олександр Галаченко. — Вони потребують поетапного довготривалого лікування. Але в цьому році більшості з них, на жаль, не зможемо надати допомогу. Навіть землякам, вінничанам, які у 2003 році потерпіли від терактів у маршрутках і відтоді лікуються у нас, змушені відмовляти.

Усі путівки, з’ясовується, пішли в інший лікувальний заклад — санаторій «Дніпровський» Дніпропетровської області. Бо саме він виграв тендер Фонду соціального страхування. Парадокс в тому, що краща лікувальна база — якраз в санаторії «Авангард». Про це говорять не лише хворі. Цей факт не заперечують у Мінохорони здоров’я. Тут, в санаторних умовах, проводять плазмофорез. Мають кріокамеру, в якій досягається необхідна мінімальна температура. Одужанню ефективно сприяє м’який радон, свердловини якого розташовані поруч із санаторієм. Яскравий приклад — лікування Насті Овчар. Після проходження курсу реабілітації дівчинка зробила перші самостійні кроки східцями санаторію.

Що краща база, то, зрозуміло, дорожча путівка. Конкуренти з санаторію «Дніпровський» виставили нижчу вартість путівок — і перемогли. Ціна, за словами О. Галаченка, є найвагомішим аргументом конкурсних умов. Все інше — матеріальна база лікувального закладу, його акредитація, кваліфікація фахівців не мають такої високої ваги, як цінова складова.

— Я розумію організаторів тендера, — продовжує Галаченко, — він у межах встановлених правил. Але ж не можна торгувати путівками на таких самих умовах, як продають, скажімо, вугілля чи будь-які інші матеріали. Тут має бути окремий підхід. Треба, щоб хворі мали можливість скористатися кращою, надійнішою, перевіреною практикою базою для лікування недуг.

Авторитетна думка.

Григорій КОЗИНЕЦЬ, головний комбустіолог Мінохорони здоров’я України:

— Це парадоксальна ситуація. Вона свідчить про те, що умови проведення тендера для лікувальних закладів потребують змін. На мою думку, вони мають бути підпорядковані насамперед інтересам хворих. Поки що все робиться не так. Організатори тендера найперше дбають про те, як би зекономити державні кошти.

Вінницька область.