Учені сумніваються в корисності біодобавок

Американські дослідники не знайшли переконливих доказів того, що полівітамінні та мінеральні біодобавки допомагають у боротьбі з онкологічними, серцево-судинними та іншими захворюваннями.

Фахівці встановили, що 52 відсотки дорослого населення США, котрі регулярно вживають полівітаміни, витрачають на їх купівлю майже 23 мільярди доларів щороку. Тим часом переконливих доказів корисності полівітамінів для дорослої людини поки що немає.

Деякі дослідження дали суперечливі результати, свідчать учені. Дієта, багата на овочі і фрукти, захищає від раку легень, а от біодобавки з бета-каротином — попередником вітаміну А, навпаки, збільшували ризик розвитку раку легень у курців.

Однак підтверджено корисність фолієвої кислоти на ранніх строках вагітності. Цей вітамін вживають майбутні матері для того, щоб запобігти уродженим дефектам у дитини. Крім того, біодобавки з вітамінами С і Е, бета-каротином, цинком і міддю зменшують ризик розвитку захворювання сітківки, що призводить до повної втрати зору.

Більш як тисяча українських дітей успадкували ВІЛ від матерів

В Україні сьогодні більш як тисяча дітей успадкували ВІЛ від матерів. Ці діти потребують особливої уваги, підходу і підтримки. Багато хто з них, уже перейшовши вік 4 років, залишається в будинках дитини для малюків до 4 років, оскільки їх не приймають дитячі будинки та інтернати. Вони не ходять до школи, не спілкуються з однолітками.

Про це говорили 15 травня на симпозіумі з проблем СНІД і ВІЛ. Експерти з Росії, України, Румунії і Франції обговорювали в Москві участь держави і громадських організацій у долі ВІЛ-позитивних сиріт у країнах Східної Європи. Симпозіум на цю тему організував Фонд Олени Франчук «АнтиСНІД». Головне його завдання — привернути увагу суспільства і ЗМІ до проблем ВІЛ-позитивних дітей-сиріт у пострадянських країнах і ознайомитися з досвідом розв’язання цієї проблеми у країнах Східної і Західної Європи.