Смак соди, розчиненої в молоці, знайомий з дитинства кожному. І донині це кращий засіб для пом’якшення кашлю — сода чудово розріджує мокротиння. Лікарі рекомендують розчинити одну чайну ложку соди в киплячому молоці і вживати на ніч. У разі кашлю допоможуть й інгаляції із содовим розчином (ложка на літр киплячої води) і полоскання. Упоратися з нежитем допоможе закапування в ніс содового розчину. При кон’юнктивітах рятують багаторазові промивання очей розчином соди.

Сода нейтралізує надлишок кислоти в шлунку. Вона тривалий час була основними ліками проти виразкової хвороби. Однак часте її застосування дає зворотний ефект: виділення кислоти збільшується. Тому соду варто використовувати лише тоді, коли під рукою немає інших ліків. Сода — ефективний засіб проти закачування в транспорті. Головне — не забути взяти з собою в дорогу порошок.

Сода — засіб першої допомоги у разі важких травм, великої крововтрати, отруєнь, що протікають з багаторазовою блювотою і поносом... Щоб поповнити втрату рідини, треба приготувати содово-сольовий розчин: половину чайної ложки соди і чайну ложку солі розчинити в одному літрі теплої кип’яченої води. Давати по 1 столовій ложці кожні п’ять хвилин.

Не обійтися без соди і хворим з панарицієм — гнійним запаленням пальця. Полоскання рота із содою добре знімає зубний біль. Особливо ефективно воно при флюсі (запаленні окістя). Сода може замінити відбілюючі зубні пасти.

Соду використовують і замість дезодоранту. Не перешкоджаючи виділенню поту, сода нейтралізує його кисле середовище. У спеку корисно протирати підпахвові впадини ваткою, змоченою в розчині соди — запаху не буде весь день.