У Чернівецькій районній лікарні на рентген-кабінеті почепили замок

Припис районного прокурора про заборону використання рентген-апарата не став несподіванкою для головного лікаря Олександра Корнєва. Це зроблено, за словами співрозмовника, в інтересах хворих. І медиків також. Бо в документі прокуратури записано, що робота з таким медичним обладнанням є очевидним порушенням правил техніки безпеки.

Термін експлуатації прилада давно закінчився. Флюорограф уже навіть не підлягає ремонту, стверджують фахівці вінницького підприємства «Медтехніка». За майже 30 років експлуатації рентген втомився (термін використання таких флюорографів — не більш як десять років). На жаль, такий апарат — єдиний у районі. Хворих тим часом не стає менше. Щодня від десяти до двадцяти з них, за висновками лікарів, потребують обстеження з допомогою рентгенівських променів. Але протягом останнього часу на отриманих знімках важко було що-небудь розгледіти.

— Хворих будемо відправляти на обстеження в сусідні райони —Могилів-Подільський або Шаргородський. Робили це й раніше. Але не в кожного є можливість їхати до сусідів. Люди похилого віку на те лише махали рукою. Мовляв, робіть тут, куди мені їхати, — каже Корнєв.

Новий апарат коштує понад 300 тисяч гривень. Сума власних надходжень до бюджету району становить два мільйони гривень. Район дотаційний.

— Якщо ми оплатимо придбання обладнання з районного гаманця, — каже голова Чернівецької райдержадміністрації Олег Кузик, — то залишимо бюджетників на голодному пайку. На нинішній рік у бюджеті не передбачено кошти на придбання рентген-апарата.

— Проблема оновлення рентген-апаратів стосується майже всіх районних лікарень. У більшості з них вони відслужили свій термін. На жаль, допомогти чимось, навіть за великого бажання, немає можливості, — коментує начальник обласного управління охорони здоров’я Олександр Жупанов. — Такі медичні заклади, згідно з Бюджетним кодексом, фінансуються з місцевих бюджетів. На цей рік у держбюджеті для нашої області передбачена додаткова субвенція в сумі 15 мільйонів гривень. Проте ці кошти мають цільове призначення — на розвиток сільської медицини. Їх можемо витратити на придбання обладнання, а також автомобілів для фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій. Сподіватимемося на централізовані поставки обладнання за рахунок міністерства. Надія, звичайно, невелика. Краще на місцях попрацювали б, спонсорів пошукали. Це ефективніше, ніж вести листування з державними структурами, наперед знаючи результат.

Вінницька область.