Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо протидії нелегальній міграції).
Як зазначалося під час засідання, законопроект (№2367а) спрямований на удосконалення положень національного законодавства та створення належних правових засад для посилення боротьби з нелегальною міграцією. Крім того, згідно з проектом, органам внутрішніх справ надаються повноваження застосовувати заходи адміністративного впливу до порушників законодавства України у міграційній сфері, а саме складати адмінпротоколи, приймати рішення про скорочення терміну перебування іноземців в Україні тощо.
Також документом пропонується зобов’язати працівників міліції контролювати додержання громадянами та службовими особами встановлені законодавством правила в’їзду, виїзду, перебування в нашій країні і транзитного проїзду через її територію іноземців та осіб без громадянства.
Відповідні зміни передбачається внести до законів «Про міліцію», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кодексу адміністративного судочинства.
Під час обговорення члени Комітету висловили думку з приводу того, що питання дієвої боротьби з нелегальною міграцією в Україні сьогодні набуває особливої ваги і значення, а тому потребує свого нагального законодавчого вирішення.