У коханні, як у спорті, тривалі тренування дають результат. А пенсійного віку в інтимних стосунках немає, вважає головний сексопатолог МОЗ України Микола БОЙКО.

— Секс у перекладі з англійського — стать. Нещодавно я розмовляв із представницею міністерства освіти й запитав, як у школах зараз справи із сексуальним вихованням? Вона мене поправила: не з сексуальним, а зі статевим. Насправді — яка різниця? Обиватель слово «секс» раніше ототожнював з розпусними вчинками. Зараз — із сексуальним контактом. Я, лікар-сексопатолог, вживаю слово «секс» як прикметник — «сексуальна патологія», «сексуальний потяг» тощо.

— Що таке сексуальний образ?

— Кожна людина має свій. Комусь подобаються блондинки, комусь брюнетки. Для жінок привабливий образ «мачо» — сильного, високого, чорнявого, грубуватого красеня а-ля Антоніо Бандерас. Є тип «піаніста» — блондин, інтелігент із довгими пальцями. Вибір залежить від культури, розуму і виховання. Жінка, як правило, шукає супутника життя, схожого на її батька. Підсвідомо він потім виростає в сексуальний образ. Те само і в чоловіка. Образ матері для нього — ідеал жінки.

— З якими проблемами до вас найчастіше звертаються?

— Є кілька недуг, які трапляються найчастіше. Приміром, еректильна дисфункція, захворювання статевих органів, чоловіча безплідність... Раніше чомусь вважали: якщо в родині немає дітей, винна дружина. Це не завжди так. Часто захворювання статевої системи пов’язані з патологічним станом інших органів. Нерідко вони можуть бути наслідком психологічних проблем. В одного мого пацієнта були проблеми з ерекцією через надмірні ревнощі дружини. Він прийшов на консультацію, щоб виговоритися. Людині важко зважитися на візит до сексопатолога. Але він зважився. А я у даному разі змушений був працювати психологом. Часто люди довідуються про мою практику із сайта. Вірять і приходять.

— Чи позначився Чорнобиль на сексуальному житті українців?

— Перший час після аварії на ЧАЕС — можливо. Постраждали люди, котрі отримали велику дозу радіації. Але зараз на тлі загального негатива — екології, стресів, рівня життя тощо вичленувати згубний вплив Чорнобиля важко. Безперечно, він існує...

— Як надовго зберегти сексуальне здоров’я?

— Вести здоровий спосіб життя, не нервувати, добре харчуватися. А для збільшення чоловічої сили слід їсти не тільки сметану. До речі, зловживати цим продуктом у меню я б не радив. Сметана справді містить стероїди, котрі є матеріалом для чоловічого статевого гормону. Але підвищений вміст холестерину в ній знижує еластичність стінок судин. А це погано і для серця, і для статевих органів.

Не зловживайте алкоголем і сигаретами. Краще займатися спортом і частіше — коханням. Не робіть великих перерв. Особливо з віком. Адже забувається рефлекс і втрачається автоматизм... А коханням можна займатися до останнього подиху. На пенсію від кохання йти не варто.