У Дніпропетровську почастішали випадки обману покупців квартир, які вирішили заощадити на офіційному оформленні необхідних документів. За словами глави обласної галузевої ради учасників ринку нерухомості Сергія Логутенка, шахраї часом пропонують людям «липову» банківську квитанцію про розрахунки за житло.
— В Україні діє нова норма, згідно з якою всі угоди з оформлення нерухомості вартістю понад 150 тисяч гривень. проходять тільки через банки. Покупець і продавець повинні зробити розрахунки, одержати банківську квитанцію і з нею йти до нотаріуса, — зазначає експерт. — Однак на ринку з’явилися лжеріелтери, які за триста—п’ятсот гривень пропонують сторонам угоди вже готову квитанцію.
У такій ситуації найбільше ризикує покупець: у нього на руках залишається тільки квитанція, але немає ні розміщення коштів на банківських рахунках, ні самого рахунка.
— Виходить, що покупець передає гроші продавцеві, але це ніяк не підтверджується, — каже керуючий парт-нер проекту «Real up» Руслан Романько. — Правоохоронні органі вже зацікавилися такими віртуальними проведеннями.