Входи до лабіринтів кам’янобрідських катакомб, сховані не тільки людиною, а й часом, знайти майже неможливо.

 

Із цим районом Луганська пов’язано багато різних таємниць і легенд. Одна з них розповідає про те, що в Кам’яному Броді існує розгалужена мережа підземних ходів і навіть є підземний храм, таємницю якого донині охороняють послідовники катакомбної церкви. Кам’яний Брід старший за Луганськ. Появу підземних комунікацій пов’язують з тим, що під час татарських набігів у минулі століття ці підземні ходи й укриття поселенці використовували для того, щоб ховати там своїх дітей. Такі сховки називали дитинцями. Згодом проста рукотворна печера перетворилася на справжню мережу сполучених між собою укріплених приміщень. Довгі тунелі вели від пагорба до пагорба й мали кілька виходів на берег Лугані. Ймовірно, згодом підземні ходи використовували прихильники катакомбної релігії. А ще розповідають, що на початку минулого століття місцевий герой революції Артем десь під колишнім заводом Леніна сховав арсенал і скарбницю Донецько-Криворізької республіки.

Ще легенди розповідають про скарби, сховані у підземних тунелях Камброду луганськими міщанами й церковниками в роки громадянської війни минулого сторіччя. А й справді, чи був сенс заможним городянам вивозити своє добро з міста, охопленого вогнем революції, якщо на першому ж перехресті його «експропріюють». Чи не ліпше зберегти зібране роками у важкодоступному місці, а потім повернутися за ним. Катакомби для цього — найкраще місце. Чи так це — ніхто не знає. Офіційна історіографія не поспішає заглядати вглиб століть, а спроби ентузіастів-краєзнавців дізнатися істину не підкріплені ні достатніми коштами, ні дозволами різних інстанцій займатися такими дослідженнями. Коло замкнулося, однак інтрига залишається.

Наприклад, деякі дослідники ставлять питання: якщо в Камброді існує така розгалужена мережа катакомб, то чому її не використовували партизани й підпільники під час німецької окупації Луганська? Адже, по суті, тут можна було розмістити не тільки, скажімо, друкарню, а й людей, арсенал зброї. Таких даних історія не зафіксувала. І взагалі офіційних підтверджень існування кам’янобрідських катакомб поки що не виявлено. Але люди вірять легендам.

Луганськ.

До речі

Цього року Кам’яний Брід відзначатиме 260-ліття від дня заснування. Однак краєзнавці вважають, що Камбрід набагато старший. У той час, коли сербські полки, які втекли від турецьких загарбників, зупинилися на землях поблизу Лугані, щоб заснувати своє поселення, Камбрід уже існував.

Колаж Євгена ХИЛЯ.