На перетині Десятинного провулку і Пейзажної алеї, біля Національного історичного музею України, за дозволом Київської міської державної адміністрації Міністерству закордонних справ України надано дозвіл на спорудження багатоповерхового житлового будинку з підземними паркінгами на 60 автомобілів для працівників МЗС (рішення № 173/339 від 19 грудня 2002 року).

Зона, про яку йдеться, завжди була під охороною. А нині Старокиївську гору хочуть розкопати і забудувати, а унікальні пам’ятки старовини (приміром, залишки укріплень Града Кия) зруйнувати.

Ще за часів Радянської влади ця ділянка землі була виділена Академії наук України для спорудження житлового будинку. Провівши детальні дослідження місцевості на схилі гори, докладно вивчивши її геологічну структуру, наявність підземних джерел тощо, вчені категорично відмовилися щось тут будувати. Не останню роль відіграли і етичні мотиви. Жодний з цих аргументів не врахований сучасними спотворювачами старовини.

Окрім цього, МЗС передано право на знесення будинку бібліотеки Національного історичного музею України, який підпадає під зону забудови. Означений одноповерховий будинок не перебуває в аварійному стані, в ньому проводиться культурна, наукова і просвітницька робота. Працівники відомства культури невмотивовано мають звільнити приміщення, де вони успішно працюють протягом багатьох років, щоб на цьому місці побудувати елітне житло для кількох десятків представників міністерства.

Одній фірмі, в межах будинків №№ 86, 10, 12, 14, 16, 18 на вулиці Велика Житомирська, з тильного боку, що виходить на Пейзажну алею, надано дозвіл на спорудження готельно-бізнесового комплексу. А інша будівельна фірма, яка здійснює передбудовні роботи на замовлення МЗС, вже поставила паркан і викопала урвище глибиною до 6 метрів. Схил Старокиївської гори в результаті цього ослаблюється, а в деяких місцях Пейзажної алеї вже почався зсув ґрунту.

Ми, мешканці центральної частини столиці, протестуємо проти того, щоб рішення про знищення культурних і природних пам’яток приймалися без урахування думки громадськості. Почуйте нас і допоможіть врятувати Київ!

Ірина ЛАПКО, Ганна ДМИТРІЄВА — від імені мешканців будинків №№ 8—18 на вулиці Великій Житомирській.

Київ.