Про це заявляє вітчизняне Міністерство охорони здоров’я

Однак медичне відомство наполягає на тому, що це не епідемія, а «циклічний підйом захворювання». Мовляв, за критеріями ВОЗ епідемією вважається ситуація, коли рівень захворюваності певною інфекцією перевищує 1 відсоток загального населення певного регіону.

Проте пацієнтів із симптомами цієї дитячої недуги почали доправляти в інфекційні відділення столиці ще два місяці тому. За словами лікаря однієї з районних лікарень, у день до них привозили по 20—40 хворих на кір.

На офіційному рівні про «підйом» кору заговорили кілька днів тому. Головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов пояснює ситуацію біологічними особливостями збудника і збільшенням кількості людей без імунітету до цього вірусу. Локальні спалахи хвороби зафіксовано в Закарпатті, Вінниці, Миколаєві. Однак вогнищем вважають Київ. За повідомленнями МОЗ, на кір хворіють переважно студенти, молодь від 15 до 25 років.

Днями в гуртожитках київських вузів з’явилися оголошення про обмежений доступ до приміщення осіб, котрі не проживають у ньому. Такий запізнілий захід профілактики. Крім того, чиновники від медицини говорять про термінову вакцинацію «групи ризику» (молоді) і вагітних жінок. Але в щеплених імунітет не встигне так швидко виробитися... Взагалі під час епідемії вакцинація протипоказана. Але в нас не епідемія, наполягає на своєму медичне відомство. Ще одна з версій такої наполегливості: під час епідемії робота лікарів оплачується за подвійним тарифом.

Утім, у сплеску кору багато незрозумілого. Так, лікарі кажуть, що на кір сьогодні хворіють люди незалежно від віку і соціального статусу. Деякі вдруге в житті. Фахівці пояснюють цей факт ослабленим імунітетом і нещепленням певної категорії громадян.

Варто знати, що хвороба приховується під різними личинами. Спочатку піднімається висока температура. Через кілька днів починається нежить і кашель. Симптоми нагадують ГРЗ. І лише на третій—шостий день з’являється висип на обличчі і за вухами. Потім кір повзе по тілу донизу.