У селі Передмістному, що за 40 кілометрів від Джанкоя, і в селі Береговому під Феодосією оголошено жорсткий карантин, який триватиме 21 день. Фахівці стверджують, що вірус поширюється з птахофабрик сусіднього села Приморського. Місцеві жителі обурені, що їм не зробили щеплення від грипу ще місяць тому, після спалаху захворювання в сусідніх селах — Пушкіні та Заповіт-Ленінський. На в’їзді в населені пункти виставлено міліцейські пости. Проводиться моніторинг на виявлення хворої чи загиблої птиці, яку утилізують у відведеному на птахофабриці місці. Вже знищено 170 тисяч голів. Закінчити роботу планують до кінця тижня.

За останню добу падіж птиці зафіксовано і у приватних дворах сіл Маловидне Бахчисарайського району та Золоте Поле Кіровського району, повідомляє наш власний кореспондент Віктор ХОМЕНКО.

* * *

Після новорічних свят відновилися авіарейси із Запоріжжя до Туреччини. Щоб не допустити проникнення в Україну небезпечного вірусу, в запорізькому аеропорту вжито спеціальних заходів безпеки. Літаки оснастили аптечками із захисними пов’язками, окулярами і електротермометрами. При вході в аеровокзал необхідно пройти дезінфекційний бар’єр. Заборонено ввезення харчових продуктів птахівництва з Румунії і Туреччини на територію України. Оглядають ручну поклажу і багаж. Куряче м’ясо зникло з меню на рейсах турецького напрямку, хоча офіційного розпорядження щодо цього не було, повідомляє наш власний кореспондент Ігор САМОЙЛЕНКО.

* * *

Учора в Туреччині від пташиного грипу померла 11-річна дівчинка. Кількість жертв смертельно небезпечного штаму Н5N1 тут зросла до п’яти осіб. Загалом в лікарнях країни перебуває 21 людина, в них підтверджено це захворювання. Збитки Туреччини від епідемії в січні перевищили $400 млн. Спілка лікарів країни поширила заяву, в якій звинувачує владу в «недбалості» і закликає прокуратуру почати розслідування в зв’язку з неадекватністю вжитих заходів реальній ситуації в країні. У сусідньому з Туреччиною Іраку зареєстровано перший випадок імовірного захворювання на пташиний грип — померла 14-річна дівчинка. Досліджують кров 3-річного хлопчика, що вмер в Індонезії, у разі позитивного висновку число жертв вірусу в цій країні становитиме 14 осіб. У Китаї офіційно підтверджено шосту смерть від пташиного грипу. А ось Грузія спростовує заяви російських фахівців про можливу наявність у себе вогнищ поширення пташиного грипу, повідомляють інформагентства.