Учора в редакції газети «Голос України» під час обговорення проекту закону «Про захист професійної діяльності журналістів» було презентовано шеститомний збірник «Інформаційне законодавство», виданий Інститутом держави і права ім. В. Корецького НАН України спільно з Державним комітетом телебачення і радіомовлення.

Актуальність видання обумовлюється тим, що розвиток інформаційних відносин у світі торкається сьогодні кожного громадянина, тож їх законодавче регулювання не може нікого залишати байдужим. Чи маєте ви право на одержання інформації в органах державної влади і мас-медіа? Чи мають право представники влади та засобів масової інформації втручатися у ваше особисте життя? Яка інформація становить державну, комерційну та іншу таємницю і як вона охороняється? Відповіді на ці запитання дає закон.

Видання «Інформаційне законодавство» містить не лише українські, а й зарубіжні та міжнародні правові акти у сфері інформаційної діяльності. Перший том збірника охоплює саме національне законодавство, що регулює інформаційні відносини. Тут можна знайти нормативно-правові акти з усіх можливих питань: від правового регулювання діяльності різних суб’єктів інформаційних відносин до державної реєстрації засобів масової інформації та соціального захисту журналістів. Наступні три томи видання присвячено оглядові інформаційного законодавства країн СНД, Європи та Азії. П’ятий та шостий томи охоплюють міжнародно-правові угоди та рекомендації ООН, Ради Європи, Європейського союзу у сфері інформатизації.

Збірник може бути корисним у роботі для всіх, хто має справу з інформаційною діяльністю і в Україні, і на міжнародному рівні, а також для науковців і працівників державних органів та для усіх, хто бажає найбільш повно використовувати своє право на інформацію.