Днями набуло чинності рішення Європейського суду із прав людини стосовно справи донецького адвоката Сергія Салова, якого було заарештовано в день другого туру президентських виборів 1999 року. Правозахиснику інкримінували розповсюдження листівок у вигляді сфальсифікованого спецвипуску газети «Голос України» з повідомленням начебто про смерть Президента України Леоніда Кучми. Адвокат заявляв, що знайшов листівки у поштовій скриньці, а арешт і суд називав політичною розправою над «незручним» юристом. С. Салов провів вісім місяців у слідчому ізоляторі і був засуджений до п’яти років позбавлення волі з відстрочкою виконання на два роки.

У пошуках справедливості донеччанин пройшов усі судові інстанції в рідній державі і дійшов до Страсбурга. Згідно з рішенням Євросуду держава мусить виплатити потерпілому адвокату 10 тисяч євро як компенсацію за поневіряння: позбавлення волі, втрачене здоров’я, неможливість займатися адвокатською практикою. У розмові з кореспондентом «Голосу України» Сергій Салов зазначив, що важливий не лише матеріальний бік.

— Моя справа стає, по-перше, прецедентною практикою Європейського суду, а по-друге, всі рішення Євросуду, які набули чинності, мають таку само силу, як і закони України, — каже С. Салов. — Суд визнав: щодо мене було порушено три статті Європейської конвенції. Стаття 5 — мене незаконно заарештували, стаття 6 —суд був до мене несправедливий, а суддя упереджений. І стаття 10 — мене засудили за те, що взагалі не є злочином ані за міжнародними нормами, ані за законом України, а є правом кожного розповсюджувати отриману на законних підставах інформацію. Так, я обговорив у себе на кухні за вечерею із двома товаришами зміст листівки. Потім — зі знайомим біля будинку, а одному дав листівку загорнути закуску. Я визнав це в суді. Але ж це не є злочином.

— Наскільки незвичною була ваша справа для Євросуду?

— Під час слухання був повний аншлаг. Навіть із Зімбабве делегація приїхала: викладачі, студенти. Я з ними потім сфотографувався і спитав: хлопці, а що вас сюди занесло, ви ж Африка, юрисдикція Євросуду на вас не поширюється? І знаєте, що вони мені відповіли? Мовляв, прочитали прес-реліз, які справи розглядатимуть. Стало просто цікаво подивитися на адвоката із європейської країни, якого за якісь листівки посадили до в’язниці. Ось це престиж держави.

— Які ваші дії тепер, після того, як рішення Євросуду набуло чинності?

— Це лише початок. Адже справедливість відновлено іменем Європи. А іменем України я досі... засуджений. Тепер у мене є можливість звертатися до Верховного Суду України, щоб він переглянув мою кримінальну справу за обставинами, що тільки-но відкрилися. І суд не може прийняти іншого рішення, крім як виправдати мене.