Апеляційний суд Києва зняв арешт з рахунків столичної будівельної компанії «Інтербудінвест», накладений у серпні місяці цього року Голосіївським районним судом.

Непроста і напрочуд промовиста справа. 23 серпня ц. р. Голосіївський районний суд столиці своєю ухвалою стосовно забезпечення позову одного міноритарного акціонера майже зупинив будівництво житлового комплексу на проспекті Перемоги, чим приголомшив пайовиків, кредиторів на цьому та на багатьох інших об’єктах. Відтоді, як розпочався будівельний бум, а інвесторами здебільшого стали майбутні новосели, такі справи не проходять повз увагу громадськості. Коротко, її суть зводилася до того, що фізична особа — власник двадцятип’ятивідсоткового пакета «Інтербудінвесту» звинуватив керівників компанії та інших акціонерів у непорядності та поставив за мету отримати контроль над підприємством. Справа слухалась у Голосіївському районному суді. Генеральний директор та один із співвласників «Інтербудінвесту» Дмитро Германов розцінив поведінку акціонера, як класичну спробу захопити підприємство. Утім, з’ясувати це належить правоохоронним органам. А ось заходи із забезпечення позову, ухвалені представниками Феміди районного масштабу, наводять на думку про існування певних схем переділу будівельного ринку. У своїй заяві до Апеляційного суду керівництво компанії, зокрема, зазначило: «Заявлені Позивачем та обрані судом способи забезпечення позову не є співмірними із заявленими позивачем вимогами, унеможливлюють здійснення ТОВ «Будівельна інвестиційна компанія «Інтербудінвест» господарської діяльності, пов’язаної з будівництвом житла для громадян, і можуть призвести до невиконання прийнятих на себе зобов’язань». Хоча на даний момент компанія знайшла можливість витримати строки будівництва і підприємство працює.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду м. Києва визнала, що суд першої інстанції, м’яко скажемо, вийшов за межі власних повноважень. Він заборонив арештовувати рахунки, вилучати документацію, а також обмежувати повноваження генерального директора. Дмитро Германов, як керівник та співвласник компанії, вже звернувся до Генпрокуратури та СБУ з проханням захистити компанію та інтереси інвесторів. Однак крапку в цій історії ставити рано, справа повертається знову до суду першої інстанції, до Голосіївського районного. Проте поставити її вкрай важливо. Адже мова йде про інвестиційну привабливість будівельного ринку, який розвивається чи не найдинамічніше.