Я не працюю і не навчаюся. Хочу оформити допомогу по догляду за своєю донькою до трьох років. Підкажіть, за яких умов призначається така допомога?

Валентина Чупак.

Чернігівська область.

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має не застрахована в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування особа (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Для цього потрібно звернутися до органів соціального захисту населення за вашим місцем проживання. При цьому документи, необхідні для призначення допомоги, можуть бути різними і подаються вони особою, яка претендує на призначення допомоги, самостійно. Зокрема, особам, звільненим з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації, до їх працевлаштування допомога призначається на підставі довідки ліквідаційної комісії, а тим, хто зареєстрований у державній службі зайнятості як безробітний, — на підставі довідки державної служби зайнятості. Непрацюючій особі допомога призначається на підставі виданої за місцем проживання довідки про те, що вона не працює (не служить, не навчається) і дитина проживає разом з нею. Крім цього, необхідно буде подати: вашу заяву; копію свідоцтва про народження дитини; копію вашої трудової книжки; довідку, видану органом, який здійснює державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, про те, що вони не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності. Отже, збирайте необхідні документи і мерщій по допомогу.