Якось по телебаченню бачив одну передачу про конфлікт між мамою та дочкою через семирічного хлопчика. Він виявився зайвим клопотом для молодої матері та небажаним онуком для бабусі. І цей сумний сюжет наштовхнув мене на спогади про знайомство із Зінаїдою Руновою. Вони разом з чоловіком Олександром виростили і виховали 8 дітей, мають 31 онука.

— Родом ми із сільської Вологодщини, — розповідає Зінаїда Миколаївна. — Але у 1940-му вже мешкали у Кривому Розі. Батько влаштувався робітником у гірничорудний інститут, і нам дали житло. Проте не встигли ще й облаштуватися, як увірвалася війна. У 1941 році батько пішов на фронт, і наша мама залишилася з п’ятьма дітьми. А через два роки ми отримали похоронку...

— Горе загартовує людину, додає мужності боротися з ним, — продовжує Зінаїда Миколаївна. — У дні фашистської окупації вижили далеко не всі городяни. Жорстокі репресії, переслідування та голод згубили багатьох земляків. Але я пам’ятаю, як ми з братиком у підвалі одного зруйнованого будинку знайшли чималі запаси картоплі, діжку солоних огірків та цибулю. Ці харчі і допомогли вижити нам та нашим сусідам.

Згодом, коли мені виповнилось 15 років, пішла працювати у торговельну мережу. Мріяла стати вчителькою, та доля розпорядилася інакше...

— Пора сім’ю заводити, — наставляла мене матінка. — Передчуття у мене, доню, таке, що твій суджений десь поруч ходить, — і неначе у воду дивилася. Зовсім скоро я познайомилася із Олександром Руновим. У нас було кохання з першого погляду і на все життя! А Господь нагородив нас із Сашею вісьмома дітьми. Всі вони здобули середню освіту, набули робітничих професій, вчасно прилучилися до корисної праці та створили власні благополучні сім’ї.

Наш первісток Олександр — висококваліфікований токар, Сергій — таксист, Наталя — швачка трикотажних виробів, Лариса — кранівниця, Ганна — оператор котельної, Надія — викладач недільної християнської школи, Володимир — водій. Кожен знайшов своє достойне місце в житті та став зразковим батьком і матір’ю. А ось восьмий, Віталик, рано пішов із життя. То наше невимовне горе...

Онуків у нас — тридцять один, — з гордістю каже пані Зінаїда. — І ми безмежно ними пишаємося. У кожного — свої захоплення та вподобання, але ніхто з них ніколи не йшов наперекір батьківському вихованню. Всі гармонійно розвиваються та щодня удосконалюють здобуті навички.

Виховання стількох дітей, звісно, перервало трудову діяльність Зінаїди Миколаївни. Сімнадцять років вона не працювала, і всю велику родину годував лише чоловік. А коли діти підросли, пані Зінаїда влаштувалася офіціанткою у Криворізьке авіаучилище. А тепер разом з чоловіком — на заслуженому відпочинку.

— Діти й онуки живуть у кількох містах України, — продовжує свою розповідь наша героїня. — Проте деякі мешкають і у Кривому Розі. Бачимося з усіма періодично. Усім зібратися одночасно, звісно, нелегко, але намагаємося не позбавляти себе такої радості. У дні народження батьків злітаються до родинного вогнища з різних гнізд пташенята. І тоді ми влаштовуємо справжній банкет.

Цей рік був знаменним для подружжя Рунових. Відбулося їхнє «золоте» весілля. Півстоліття разом, плече до плеча, душа до душі. Прожили вкупі ціле життя.

Звичайно, на шляху вистачало усіляких неприємностей та складнощів: матеріальні нестатки, переслідування з релігійних мотивів, квартирні проблеми. Але вони попри негаразди свято берегли родинне вогнище. Зінаїда Миколаївна не пригадує жодного конфлікту з чоловіком. Лише мир та злагода панують в цій багатодітній родині. А їх незмінне багатство — діти та онуки.

Кривий Ріг

Дніпропетровської області.