Наступний 2006-й рік указом Президента України оголошено Роком захисту дитини. У липні цього року вже вийшов указ «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей», спрямований на реформування системи закладів усіх форм власності для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На Всеукраїнській нараді «З любов’ю та турботою до дітей» міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій ПАВЛЕНКО говорив про втілене в життя. Він констатував, що сьогодні вдалося дещо стабілізувати проблему дитячої безпритульності та бездоглядності.

Уперше в історії держави, зазначив міністр, на заходи з подолання дитячої бездоглядності було виділено кошти (70 млн. грн). Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, 85 відсотків цієї суми (58 млн. грн.) було спрямовано в регіони для створення центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, соціальних гуртожитків для тимчасового вирішення житлових проблем дітей-сиріт, центрів матері і дитини. А також на профілактику раннього соціального сирітства, облаштування та ремонт закладів соцзахисту дітей.

— Інтернатні заклади вважаються однією з систем захисту прав дитини в Україні. Але остання міжвідомча перевірка діяльності цих закладів, яку проводило міністерство за дорученням Президента України, на жаль, показала невтішні результати, — повідомив Юрій Павленко. — Майже в 90 відсотках перевірених особових справ дітей було виявлено порушення, 45 відсотків вихованців закладів не мають юридично підтвердженого статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Тож основне завдання сьогодні віднайти фінансові і інтелектуальні ресурси для того, щоб створити маленькі і затишні дитячі будинки, в яких буде не більше 50 дітей. Діти повинні навчатися у звичайній школі, мати друзів, які виховуються у рідних сім’ях. Наші діти повинні не за казками, а з реальності знати: хто такі мамо і тато.

Прес-служба Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту.