Вийти на попереджувальний протест за місцем роботи закликав мешканців Донецької області бізнесмен Рінат Ахметов. Його відеозвернення з’явилося пізно увечері в понеділок. Приводом стало скасування мирної акції протесту в Маріуполі та захоплення будівлі управління Донецької залізниці, внаслідок чого припинено вантажні перевезення в регіоні. Ходу в приморському місті, в якій, очікувалося, візьмуть участь майже 30 тисяч працівників металургійних комбінатів, скасували після тривожних чуток про появу кулеметів та підготовку до нападу на мирних людей.

«Тому що люди втомилися жити в страху. Втомилися жити в терорі. Втомилися виходити на вулиці й потрапляти під кулі. По Донбасу ходять з автоматами, з гранатометами. В містах бандитизм і мародерство. Це хіба мирне життя? Це хіба сильна економіка? Це хіба гідна робота і гідна зарплата? Ні! Саме тому люди хотіли вийти на марш миру», — зазначив Ахметов.

Він піддав різкій критиці так звану Донецьку народну республіку: «Скажіть мені, будь ласка, хто в Донбасі знає хоча б одного представника цієї ДНР? Що вони зробили для нашого краю, які робочі місця створили? Ходити з автоматами по містах Донбасу — це що, обстоювання прав донеччан перед центральною владою? Мародерствувати в містах і захоплювати мирних мешканців — це що, боротьба за щастя нашого краю? Ні! Це боротьба проти мешканців нашого краю! Це — боротьба проти Донбасу! Це — геноцид Донбасу!»

Власник компанії СКМ закликав о 12 годині у вівторок провести акцію протесту, яка розпочнеться із гудка на всіх підприємствах області. Ахметов запросив автомобілістів та всіх мешканців приєднатися до акції.

Опівдні центральною вулицею Артема в Донецьку рушили десятки автомобілів, які постійно сигналили. Машини їхали без будь-якої символіки — національної, партійної чи корпоративної. У Свято-Преображенському кафедральному соборі вдарили дзвони. Поблизу центру пролунала сирена — настільки гучно, що донеччанка Валентина Іванівна, яка приїхала з околиці та не знала про акцію, зізналася: спершу злякалася, бо подумала про найгірше. «А взагалі я за те, щоб був мир, щоб не стріляли, щоб те, що коїться у Слов’янську, припинилося», — сказала співрозмовниця.

«Обидві сторони повинні дійти якогось спільного рішення. Сісти разом і придумати. А ми просимо — вони нас не слухають, а вводять сюди війська. І в місті анархія якась. У всіх зброя, мародерство процвітає», — зазначили в розмові з журналістом студенти Донецького національного технічного університету Володимир Іващенко, Кирило Джані-Заде та Олексій Філобоков.

Міський голова Олександр Лук’янченко сказав у вівторок, що акція «Донбас без зброї» відбувається на більшості підприємств міста. Її учасники виступають проти застосування сили будь-якою зі сторін. «Зброя і захоплення підприємств — це загроза найнезахищенішим членам нашого суспільства», — зазначається у зверненні організаторів протесту, які закликали до мирного діалогу.

Донецька область.

Водії на центральній вулиці Донецька сигналили «за мир».

Фото автора.