За деякими зовнішніми ознаками можна визначити початок тієї або тієї хвороби. Тому зверніть особливу увагу на такі тривожні симптоми:

Опухлі щиколотки можуть свідчити про цукровий діабет, ревматизм, проблеми із нирками, а іноді — про ушкодження зв’язок внаслідок надмірного навантаження.

Опухлі литки можуть бути ознакою патології печінки, нирок, а часом і серцевої недостатності. Припухлості під колінною чашечкою — ознака гіпертрофії щитовидної залози. Раптовий сильний біль в ділянці стегон свідчить про артроз або запалення тазостегнових суглобів, а також про остеопороз.

Раптова слабкість і задерев’янілість у передпліччі (коли рука вас начебто не слухається) можуть свідчити про мікроінсульт. Поблякле, ламке волосся вказує на недостачу заліза або вітамінів групи В, а ось раптове випадання волосся — на імунне захворювання.

Постійна пітливість долонь свідчить про дисфункцію щитовидної залози. А якщо долоні німіють або сверблять, то причиною може бути авітаміноз, цукровий діабет.

Вузлики в паху, які легко промацуються (принаймні протягом двох тижнів), можуть бути ознаками пухлини. Раптова зміна розміру, пружності грудей або поява на них «апельсинової шкірки» можуть свідчити про новоутворення у грудній залозі.