Син отримає за батька

Мій батько здавав свою земельну ділянку в оренду. Орендар заборгував йому виплату орендної плати за останні кілька місяців. Після смерті батька я став спадкоємцем цієї ділянки. Чи маю я право вимагати від орендаря виплати заборгованої ще за життя батька орендної плати?

Максим ОЛІЙНИК.

Одеська область.

Згідно зі статтею 1218 Цивільного кодексу, до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини, і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням ряду прав та обов’язків, які нерозривно пов’язані з особою спадкодавця. Право вимагати виплати заборгованої орендної плати за користування земельною ділянкою не є нерозривно пов’язаним з особою спадкодавця, а отже, переходить після його смерті до спадкоємців. Таким чином, ви як спадкоємець маєте право вимагати від орендаря виплати заборгованої орендної плати. Крім того, у разі, якщо за життя вашого батька судом було прийнято рішення про стягнення з орендаря неустойки (штрафу, пені) або відшкодування збитків за несвоєчасне внесення орендної плати, ви маєте право також вимагати сплати цієї неустойки або відшкодування збитків.

Удвічі більше клопоту

Земельна ділянка, яку я хочу взяти в оренду, розташована на території двох сіл. Як у такому випадку оформляється договір оренди і де він має бути зареєстрований?

Станіслав КОЛОДІЙ.

Вінницька область.

Основна частина повноважень у сфері земельних відносин на території відповідного села, у тому числі право здавати в оренду земельні ділянки комунальної власності відповідної територіальної громади та здійснювати державну реєстрацію договорів оренди землі, належить до компетенції місцевих рад. У разі, якщо земельна ділянка, що передається в оренду, розташована на території кількох адміністративно-територіальних одиниць, зазначені повноваження здійснюють місцеві ради усіх цих адміністративно-територіальних одиниць. Як встановлюється Інструкцією про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, у разі розташування земельної ділянки, що надається в оренду, на території кількох адміністративно-територіальних одиниць договір оренди укладається окремо на кожну частину земельної ділянки, розташовану на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Відповідно, у вашому випадку має бути складено два договори оренди, кожен з яких має бути зареєстрований відповідною місцевою радою.

Наталя ВІЛАМОВА,

юрист.