Наша багатодітна сім’я отримує соціальну допомогу як малозабезпечена. Мене цікавить, чи є такий закон, за яким багатодітна сім’я отримувала б допомогу, незалежно від доходу сім’ї. Адже є різниця між зарплатою, наприклад, 300—500 гривень на трьох членів родини і на вісьмох, враховуючи більші витрати на газ, електроенергію, медичне лікування, навчання у шкільних закладах і таке інше.

Тетяна П.

Іванівка Богуславського району Київської області.

Відповідає начальник Управління політики адресної допомоги Міністерства праці та соціальної політики України Ігор ПОЛІЩУК:

— Cоціальний захист малозабезпечених родин, у тому числі сімей з дітьми, забезпечується шляхом надання їм допомоги згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» залежно від майнового стану та сукупного доходу сім’ї.

Розмір такої допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, який визначається за методикою обчислення сукупного доходу для всіх видів соціальної допомоги. До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

Статтею 59 Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» на 2005 рік рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення такої допомоги з 1 квітня нинішнього року встановлено: для працездатних осіб у сумі 100 грн., для непрацездатних осіб (діти, пенсіонери) — 140 грн., для інвалідів — 150 грн.

Крім цього, на кожну дитину цей рівень збільшується на 10 відсотків, а для кожної дитини, яка утримується матір’ю (батьком, усиновителем), що не перебуває в шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень проводиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька), та для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є інвалідами І або ІІ групи, а також для кожної дитини в малозабезпеченій багатодітній сім’ї, в якій виховуються троє або більше дітей віком до 16 років (до 18 років, якщо дитина навчається), — на 20 відсотків.

Іншого чинним законодавством не передбачено.