Розкажіть, будь ласка, про ехінацею. Мене цікавлять властивості цієї рослини, в яких випадках її можна застосовувати та чи можна її вживати для профілактики?

Ганна ЛИТВИН.

Перейма

Балтського району

Одеської області.

Відповідає завідувач кафедри фітотерапії з курсом фармакогнозії Медичного інституту Української асоціації народної медицини Тетяна ГАРНИК:

— Ехінацея пурпурова — це багаторічна трав’яниста рослина родини айстрових (складноцвітих). Листки ехінацеї — прості, овально-ланцетні або лінійно-ланцетні, по краю зарубчасто-зубчасті. Квітки ехінацеї — дрібні, пурпурові, темно-червоні або жовті.

Загалом ехінацея походить із східної частини США. В Україні (переважно у південних районах) її розводять як декоративну рослину. Використовують коріння, заготовлене восени або рано навесні, а також суцвіття, яке збирають під час цвітіння рослини (у серпні—жовтні).

Коріння рослини містить глікозид, ехінокозид, бетаїн, фітосгерини і смоли, до складу яких входять пальмітинова, лінолева, циротинова та інші кислоти. Всі частини рослини містять ефірну олію, сполуки калію, магнію, заліза та алюмінію.

Препарати ехінацеї пурпурової мають неспецифічну імунно-стимулюючу дію. Використання лікарських форм ехінацеї — ефективне при явищах фізичного і нервового виснаження, при гострих і хронічних інфекційних захворюваннях.

В Україні зареєстрована достатня кількість лікарських засобів у вигляді різних лікарських форм — настоянки, екстракти, бальзами, соки, таблетки, до складу яких входить ехінацея пурпурова. Вони застосовуються з метою підвищення неспецифічного імунітету. Але існують захворювання, при яких препарати ехінацеї пурпурової протипоказані — це туберкульоз (сухоти), лейкоз, розсіяний склероз, колагенози та інше. Не рекомендовані ці препарати дітям до 3 років, а дітям до 12 років призначають за спеціальною схемою, яку визначає лікар.

Незважаючи на те, що ці лікарські засоби віднесені до безрецептурних, курс лікування та дозування лікарських засобів з ехінацеї пурпурової може назначати тільки лікар.