Поновлення книжки

Скажіть, будь ласка, як можна поновити ощадну книжку радянських часів?

В. КОВАЛЕНКО.

Бобровиця

Чернігівської області.

Відповідає заступник міністра фінансів України Володимир ЛІСОВЕНКО:

— Для поновлення ощадної книжки радянських часів вкладнику необхідно особисто звернутися з паспортом в установу банку, де, як він вважає, на його ім’я є вклад.

Також повідомляємо, що за розшук вкладів в установах банку береться комісійна винагорода згідно з тарифами, встановленими ВАТ «Ощадбанк».

Приватизаційні майнові сертифікати виведені з обігу

Так сталося, що моя сім’я не скористалася своїми приватизаційними майновими сертифікатами, не вклала їх в яке-небудь підприємство. Розкажіть, будь ласка, чи можна тепер їх якось використати або, можливо, отримати за них певну компенсацію.

Володимир РУМ’ЯНЦЕВ.

Київ.

Відповідає виконувач обов’язків голови Фонду державного майна України Володимир ПЕТРОВ:

— Відповідно до Закону України «Про приватизацію майна державних підприємств» та Державної програми приватизації майна державних підприємств на 1992 рік було передбачено порядок випуску та обігу приватизаційних майнових сертифікатів для придбання громадянами України безплатно, за номінальною вартістю, частки державного майна.

Використання приватизаційних паперів здійснювалося шляхом їх обміну на паї, акції та інші документи, що встановлювали та засвідчували право власності на частку державного майна відповідно до номіналу приватизаційного папера.

Громадянам України державою надавались широкі можливості для реалізації їхнього права на використання ПМС. З цією метою встановлені терміни використання ПМС не раз продовжувались.

Відповідно до законодавства України кінцевим терміном використання ПМС було встановлено 1 травня 1999 року, після чого вони були виведені з обігу. Продаж акцій підприємств, які зараз приватизуються, здійснюється виключно за грошові кошти. Виплата грошової та іншої компенсації за невикористані громадянами приватизаційні майнові сертифікати чинним законодавством України не передбачена.