Я інвалід війни І групи, є членом садово-городнього товариства підприємства, на якому працював. Маю там 5,2 сотки землі. Чи маю я право передати свою ділянку синові й чи потрібно мені її перед цим приватизувати?

Володимир ЗАЇКІН.

Охтирка

Сумської області.

Відповідає заступник міністра аграрної політики України Сергій МЕЛЬНИК:

— Так, пан Володимир має право передати свою земельну ділянку синові й приватизувати її згідно з вимогами законодавства України.

Садово-городні товариства є специфічними самоврядними об’єднаннями громадян. Вони мають повну господарську самостійність і покривають свої витрати за рахунок внесків членів товариства.

Відповідно до Закону України «Про об’єднання громадян» від 16.06 1992 року № 2460 об’єднання громадян діють на основі статуту. Втручання державних органів та службових осіб у діяльність об’єднань громадян не допускається, крім випадків, передбачених законом.

Законом України «Про власність» встановлено, що об’єктами права приватної власності є житлові будинки, квартири, предмети особистого користування, дачі, садові будинки, предмети домашнього господарства, продуктивна і робоча худоба, земельні ділянки, насадження на земельній ділянці, засоби виробництва, вироблена продукція, транспортні засоби, грошові кошти, акції, інші цінні папери, а також інше майно споживчого і виробничого призначення. Громадяни набувають право власності на земельні ділянки у разі одержання їх у спадщину, одержання частки землі у спільному майні подружжя, купівлі-продажу, дарування та обміну.

Відповідно до статті 35 Земельного кодексу України землі загального користування садівничого товариства є його власністю. До земель загального користування садівничого товариства належать ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами та іншими об’єктами загального користування. Приватизація земельної ділянки громадянином—членом садівничого товариства здійснюється без згоди на те інших членів цього товариства.