Чув, що, за попередньою домовленістю, Ізраїль має передати Україні угоду про виплату пенсій. Чи вступила вже угода в дію і чи можуть громадяни України, котрі виїхали на постійне місце проживання до Ізраїлю, отримувати там свою зароблену в Україні пенсію?

Савелій БАСС.

Дніпропетровськ.

Відповідає заступник голови правління Пенсійного фонду України Олексій ЗАРУДНИЙ:

— Питання виплати пенсій особам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, врегульоване статтею 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Згідно з цією статтею, у разі виїзду пенсіонера на постійне проживання за кордон, пенсія, призначена в Україні, виплачується за шість місяців наперед перед від’їздом. І вираховується вона з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого дана Верховною Радою України.

Ізраїльською стороною запропоновано проект Конвенції між урядом України та урядом Держави Ізраїль про експорт пенсійного забезпечення по старості та через втрату годувальника. Цей проект нині опрацьовується фахівцями Міністерства праці та соціальної політики, а також Пенсійного фонду України. І вже наприкінці листопада він має бути обговорений з ізраїльською стороною.