Мої батьки розлучилися 7 років тому. Мама вийшла заміж удруге. І тепер у нас з братиком є дуже добрий батько, який нас любить. Він хотів нас усиновити, але рідний батько не дав згоди. А ми з братиком дуже хочемо носити прізвище нашого другого батька. Мені 14 років, а братові 8, розкажіть, будь ласка, як нам можна змінити прізвище?

Тетяна С.

Житомирська область.

Відповідає заступник міністра Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України Тетяна КОНДРАТЮК:

— Відповідно до пункту 1 Положення про порядок розгляду клопотань про переміну громадянами України прізвищ, імен, по батькові, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.1993 р., № 233, переміна громадянами прізвищ, імен, по батькові дозволяється після досягнення ними 16-річного віку. У зв’язку з цим, згідно з пунктами 2, 3, 4 цього положення, слід звернутися до відділу реєстрації актів громадянського стану (РАГС) за місцем її проживання із заявою про переміну по батькові.

А також у частині четвертій статті 148 Сімейного кодексу України (Зміна прізвища дитини її батьками) визначено, що у разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків стосовно дитини та інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.