Родина Гулієвих — 16-річний підліток Віталій і його батько — ось уже два тижні живуть просто неба, зігріваючися, немов партизани, біля багаття. Наприкінці жовтня вони, повернувшись із роботи і училища, не змогли потрапити у власне житло. Пікантність їхнього незавидного становища в тому, що квартиру без їх відома продала їхня ж мати і колишня дружина.

Напередодні нетеплої в наших широтах зими батькові з сином нічого не залишається, як запастися дровами для розведення багаття, та продуктами. Але кажуть, що останніми ночами на достатньо свіжому повітрі стає дедалі важче — стовпчик термометра опускався до мінус п’яти градусів, а попереду ще грудневі і січневі морози, лютневі заметілі. Сусіди допомагають, чим можуть, намет дали.

16-річний Віталій не ходить в училище. Каже, що вчителі пішли на поступки, дозволили з метою адаптації до нових життєвих умов зробити невеликі канікули. Підлітку зараз не до навчання: уроки робити нема де. А коли немає батька, йому доводиться охороняти те нехитре майно, що залишилося після вторгнення в їхню квартиру нових хазяїв. Бідолах вже й обікрали.

Гулієв сподівається, що правоохоронці швидко розберуться в ситуації: у законності вселення нових мешканців, виписки його і сина з квартири, а також у тому, хто і як видав Віталію паспорта без підписа власника, до того ж на три тижні раніше досягнення ним 16-річного віку. Комінтернівський райвідділ міліції порушив кримінальну справу за фактом підробки документів, але обвинувачення поки що нікому не пред’явлено. А прокурор району готує позов до суду про захист інтересів дитини.

Харків.