Чи звільняють орендаря від орендної плати форс-мажорні обставини?

Олег Полонський.

Львівська область.

На означення форс-мажорних обставин сучасне українське законодавство використовує поняття «обставини непереборної сили», під яким розуміють обставини, що виникли внаслідок прийняття обов’язкових до виконання нормативних актів, або ті, що виникли внаслідок стихійного лиха (пожежі, повені, посухи, заморозків, граду, землетрусу тощо), військових дій або суспільних збурень, а також з інших обставин, які не могли бути керованими стороною договору, включаючи втрату врожаю або його частини внаслідок несприятливих погодних умов, раптового припинення поставки води, тепла, електроенергії, нафтопродуктів чи газу, не пов’язаного з несплатою їх вартості.

Згідно зі статтею 617 Цивільного кодексу, особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за це порушення, якщо доведе, що воно сталося внаслідок обставин непереборної сили. Це означає, що орендар, який внаслідок дії обставин непереборної сили не може вчасно заплатити за оренду, звільняється від відповідальності за несвоєчасне внесення орендної плати, тобто звільняється від сплати пені, штрафу чи відшкодування збитків, пов’язаних з простроченням платежу, залежно від умов договору оренди землі. Проте звільнення від відповідальності за невиконання зобов’язання не означає звільнення від орендної плати. Її орендар має сплатити після припинення обставин непереборної сили.

Однак статтею 762 Цивільного кодексу встановлюється, що орендар звільняється від орендної плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Таким чином, якщо унаслідок настання обставин непереборної сили (за які, зрозуміло, орендар не відповідає) земельна ділянка не може бути використана орендарем, він має бути звільнений від орендної плати за той час, протягом якого він не міг користуватися ділянкою. Це можливо, скажімо, у випадку, коли внаслідок повені земельну ділянку затоплено і користуватися нею неможливо або якщо внаслідок прийняття відповідним органом влади правового акта орендар позбавлений можливості використовувати земельну ділянку.

Наталя Вiламова, юрист.