Кануфер допоможе

Чула, що листи кануфера допомагають при дерматиті і хворобах шлунка. Чи правда це?

Дарія ПОТАПОВА.

Луганськ.

Відповідає завідувач кафедри фітотерапії з курсом фармакогнозії Медичного інституту Української асоціації народної медицини Тетяна ГАРНИК:

— Маруну велику (інша назва — кануфер) справді використовують як антисептичний засіб. Настій трави допомагає при травматичних ушкодженнях шкіри. Окрім цього, кануфер — чудовий седативний, спазмолітичний, протисудомний, вітрогінний, дезинфікуючий, антигельмінтний і такий, що стимулює виділення шлункового соку, засіб. Цю рослину використовують лише в народній медицині. Трава маруни великої містить до 0,4 відсотка ефірної олії, основними складовими частинами якої є парафін та різні кетони.

Свого часу видатний природознавець К. Лінней вважав маруну велику радикальним засобом, який знешкоджує наркотичну дію опію.

Крім лікарських засобів, кануфер використовують ще й як пряну приправу до страв для ароматизації харчових продуктів, у соліннях і овочевих консервах.

Сукупний дохід сім’ї

Чи треба зараховувати в сукупний дохід сім’ї пенсію дитини-інваліда дитинства? В сім’ї троє неповнолітніх дітей, яких виховує сама мама.

Надія Н.

Вінниця.

Відповідає начальник Управління політики адресної допомоги Міністерства праці та соціальної політики України Ігор ПОЛІЩУК:

— Управління політики адресної допомоги розглянуло питання, що порушене читачем газети, стосовно врахування доходів під час обчислення сукупного доходу для розрахунку державної допомоги.

Під час визначення права на державну допомогу сім’ям з дітьми, житлову субсидію, щомісячну грошову допомогу малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним, допомоги на поховання та розрахунку їх розміру здійснюється обчислення сукупного доходу відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну, Держкомстату, Держкоммолодьспорттуризму 15.11.01 № 486/202/524/455/3370 та зареєстрованої у Мін’юсті 07.02.02 за № 112/6400 (із змінами та доповненнями).

Відповідно до пункту 5 зазначеної Методики до сукупного доходу сімей (одержувачів) входять нарахована заробітна плата, надбавки і доплати всіх видів; премії, відсоткові надбавки і щорічна винагорода з фонду матеріального заохочення за підсумками роботи за рік підприємства, установи чи організації, стипендії, пенсії, допомога (крім одноразової допомоги при народженні дитини, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності, у тому числі громадських та благодійних), інші грошові виплати, які мають систематичний характер.

Отже, під час визначення розміру державної допомоги пенсія дитини—інваліда дитинства враховується до сукупного доходу сім’ї.