У пресі дедалі частіше з’являються матеріали про неправомірні операції з земельними ділянками, використання їх не за цільовим призначенням, а також про самовільне зайняття земельних ділянок. Розкажіть, у чому полягає самовільне зайняття земельних ділянок?

Микола СОЛОМЧЕНКО.

Перемога

Баштанського району Миколаївської області.

Відповідає головний спеціаліст Управління законодавства з питань земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони довкілля Тетяна СТЕПЕНКО:

— Зміст терміна «самовільне зайняття земельних ділянок» розкрито в Законі України «Про державний контроль за використанням та охороною земель». Так, згідно із десятим абзацом статті 1 цього закону, самовільне зайняття земельних ділянок — це будь-які дії особи, що свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

Отже, в основі самовільного зайняття земельних ділянок лежить порушення встановленого порядку щодо передачі (надання) земельних ділянок з установленням меж та оформлення права на них. Це може бути, наприклад, відсутність рішення органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади про передачу (надання) земельної ділянки державної або комунальної власності та (або) правовстановлюючого документа на цю ділянку.

Згідно зі статтею 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування витрат, завданих за час незаконного користування ними.

Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.

Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Особи, які самовільно зайняли земельні ділянки, несуть цивільно-правову та адміністративну відповідальність. Загальні підстави відповідальності за майнову та моральну шкоду, завдану фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю інших осіб, визначені статтями 1166, 1167 Цивільного кодексу України.