Профілактика

Пам’ятайте, що вірус пташиного грипу добре переносить глибоку заморозку і може зберігатися в заморожених тушках птахів до одного року. Вірус пташиного грипу миттєво гине при 100 °С, через 2—3 хвилини — при 65-70 °С, а при нагріванні до 50—60 °С — тільки через 30—40 хвилин.

Як запобігти зараженню людини?

 У разі виявлення хворого чи мертвого птаха треба негайно сповістити про це ветеринарних працівників.

 Уникати контакту з хворим чи мертвим птахом.

 Не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

 Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва обов’язково ретельно мити руки з милом.

 Перед уживанням яєць ретельно мити шкаралупу мильною водою.

 Вживати в їжу продукти птахівництва тільки після термічної обробки: яйця потрібно варити не менш як 10 хвилин, а м’ясо — не менш як 30 хвилин при температурі 100 °С.