Міністр аграрної політики України Олександр Баранівський вважає, що загроза «пташиного грипу» в Україні досить велика. В інтерв’ю одному з українських телеканалів він заявив: це пояснюється тим, що хворобу переносять дикі птахи, переміщення яких не завжди можна контролювати.

Тим часом у Канаді вчора відкрилася зустріч міністрів охорони здоров’я провідних країн світу. На ній плановано скоординувати спільні зусилля у боротьбі з «пташиним грипом».

Наймасштабніші і найсерйозніші заходи боротьби з «пташиним грипом» запроваджено в азіатських країнах. Адже саме там страшна хвороба вперше заявила про себе 2003 року. Епідемія може забрати більше людських життів, аніж минулорічне цунамі, попередив співгромадян президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно. У липні ця країна стала четвертою в Азії, де було офіційно підтверджено випадки зараження. Екстрені заходи із запобігання епідемії починаються також по всьому Китаю. Передбачено стовідсоткову вакцинацію птахів на місцевих птахофермах. А Шанхай запровадив суворий санітарний контроль для всіх приїжджих людей. Не відстає від Азії і Європа. З українсько-угорського кордону вже навіть надходять скарги: українцям доводиться проводити мало не по дві доби у своїх авто для того, щоб, пройшовши спецконтроль, перетнути кордон з ЄС.

А в Україні в багатьох аптеках геть розкуплені вакцина і препарати від звичайного грипу. Така ситуація у Львові, Одесі, Миколаєві та інших містах. Крім того, помітно падають ціни на курятину і зростають на яловичину і свинину. Тільки у Львівській області продаж курей скоротився вдвічі. В Києві курятина подешевшала на гривню за кілограм.

Попри скорочення попиту, м’ясопереробні підприємства занепокоєні введенням шестимісячного мораторію на імпорт м’яса птиці. Українські виробники заявляють, що не готові забезпечити потрібні обсяги. За підрахунками фахівців, Україні необхідно імпортувати від 0,5 млн. тонн м’яса всіх видів щорічно.

До речі

Санітарно-епідеміологічна служба Криму пропонує владі автономії створити оперативний штаб із попередження поширення епізоотії птахів на території півострова у разі їх масової загибелі. На думку головного санітарного лікаря АРК Марії Кровякової, у Криму необхідно провести вакцинацію населення проти грипу. До того ж, звернула увагу глава СЕС, не пізніше кінця жовтня — початку листопада.