Незабаром виходжу заміж. Ми з майбутнім чоловіком чули, що можна укласти шлюбний договір. Розкажіть про нього.


Наталія Полiщук.


Київська область.
Шлюбний договір укладається в письмовій формі і нотаріально посвідчується. Він може бути укладений як особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу (вони мають бути повнолітніми), так і подружжям. Якщо однією із сторін шлюбного договору, який укладається до реєстрації шлюбу, є неповнолітня особа, то потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, посвідчена нотаріусом. Якщо ви укладете шлюбний договір до одруження, то він набирає чинності в день реєстрації шлюбу.
Відповідно до ст. 93 Сімейного кодексу України шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки, в тому числі і як батьків. У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, строки тривалості окремих прав та обов’язків; може бути визначене майно, яке дружина або чоловік передає для використання на спільні потреби сім’ї, а також правовий режим майна, подарованого подружжю з нагоди одруження; може бути зазначений порядок поділу майна, у тому числі і в разі розірвання шлюбу, визначатися порядок користування житлом, право на утримання та ін.
Загалом сторони можуть включити до шлюбного договору будь-які інші умови щодо правового режиму майна, якщо вони не суперечать моральним засадам суспільства. Однак, закріплюючи в договорі свої права, не захоплюйтесь, бо закон встановлює важливе обмеження: такий договір не може ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище.
Якщо ж ви забажаєте потім змінити умови договору, то потрібно буде разом з чоловіком (одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається) укласти нову угоду і знов завітати до нотаріуса.
Майте на увазі, що на вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений або розірваний з підстав, що мають істотне значення. Також за подружжям залишається право відмовитися від шлюбного договору. У цьому разі права та обов’язки, встановлені шлюбним договором, припиняються в день подання до нотаріуса заяви про відмову від нього.