Декотрі депутати Верховної Ради, вимагаючи прийняти закон про державність російської мови, посилаються на Європейську хартію захисту регіональних мов. Проте ми, члени Дніпропетровського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, вважаємо, що в Україні регіональних мов немає.

Корінним, автохтонним народом нашої держави є лише українці. Всі інші — це прибульці з інших країн, в яких є своя Батьківщина. У Росії, приміром, дуже багато регіональних мов та територій з неросійським етносом. І кожний етнос має свою мову. Однак державною залишається російська.
За останнім переписом населення в Україні більш як 78 відсотків українців. Близько 72 відсотків рідною мовою назвали українську. Внаслідок імперської політики асиміляції і русифікації, яка понад трьох століть під великим тиском проводилася з боку Москви, наша мова перебуває в досить небезпечному становищі. І прийняття закону про державну російську мову загрожує національній безпеці.
Озирніться навкруги: засоби масової інформації та церква у нас русифіковані. Не повністю, звичайно, але ж і закону ще немає. А в разі його прийняття, знайдуться причини для закриття українських і відкриття російськомовних шкіл, дитячих садочків, інститутів. Може статися так, що українським дітям ніде буде набувати освіту рідною мовою. А історія свідчить: зникає мова — зникає і народ.
А ще нас хвилює одна постанова. Верховна Рада прийняла її 2 вересня 1993 року (постанова № 3423-12 «Про паспорт громадянина України і свідоцтво про народження»). Нею у згаданих документах вилучили графу «національність». В результаті українці, отримавши незалежність, втратили національну ознаку. Ми дуже просимо пана Президента ініціювати скасування Верховною Радою цієї постанови. Адже вона принижує національну гідність нашого українського народу.


І. КУЛИК (Всеукраїнське об’єднання ветеранів).


Дніпропетровськ.