Кожний високопоставлений чиновник або політик висуває свої тези оздоровлення економіки країни. Зрештою, логічним є один шлях — шлях високих технологій і вихід на міжнародний ринок товарів з кінцевим продуктом, а не з напівфабрикатом.

Багато країн колишнього соціалістичного табору вже значно випередили нас на цьому шляху. Україна має все, щоб наздогнати їх, виправивши допущені помилки. Нова влада намагається багато чого робити, але поки що істотних переломних тенденцій не видно.
Відомо, що промисловість, і особливо машинобудування, є основними в економіці. Але вони зав’язані на людському чиннику і висококваліфікованих інженерних кадрах. Щоб мати успіх на міжнародному ринку товарів, потрібно вивести на нього товари з поліпшеними споживчими властивостями. А це — нові машини і механізми — велика праця, де на початковому етапі стоїть майстерність винахідника. Саме його працю сьогодні ніхто не цінує.
Нині роблять спроби залучити молодь до винахідницької діяльності, навіть конкурси влаштовують. Але, на мій погляд, це не головний шлях до успіху в економіці. Цим Україна стає в гонці за економічний успіх на одну стартову лінію з малорозвиненими країнами, у яких ніколи не були розвинуті наука і техніка. Гадаю, нашому керівництву насамперед потрібно побачити і впровадити в життя вже готові розробки винахідників зі стажем. Це і буде відчутним поштовхом у розвитку економіки.
Під усім викладеним вище я можу багато разів підписатися, адже сам є винахідником і за тридцятирічний період зробив більш як двісті винаходів на різні теми.

Запоріжжя.