У 1990 році придбали облігацію цільової позики на автомобіль. Заплатили величезні кошти, а тепер не маємо ні грошей, ні машини. Будь ласка, розкажіть, коли планується повернення грошей або надання автомобіля?


Ірина КОМІСАРОВА.


Куйбишев
Запорізької області.

Відповідає перший заступник міністра фінансів України Анатолій МАКСЮТА:
— Загалом стратегія і способи відновлення знецінених грошових заощаджень визначені Законом України “Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України”.
Оскільки обсяг зобов’язань держави стосовно повернення знецінених грошових заощаджень, страхових внесків та погашення цінних паперів надто великий, а фінансові ресурси держави обмежені, повернення громадянам належних їм коштів та погашення цінних паперів може здійснюватися лише поетапно, в межах фінансової спроможності держави як гаранта здійснення поступових виплат.
Отже, відповідно до статей 6 та 7 зазначеного закону, Кабінет Міністрів України щороку формує порядок здійснення компенсаційних виплат за знеціненими грошовими заощадженнями, договорами довгострокового страхування та погашення цінних паперів в межах асигнувань, передбачених державним бюджетом України на відповідний рік.
Слід зазначити, що рішенням Конституційного Суду України від 10 жовтня 2001 року встановлено, що положення статті 7 зазначеного закону України в частині виплати компенсацій в залежності від “віку вкладника” та “інших обставин” є неконституційними. Тому, починаючи з 2002 року, під час формування порядків здійснення компенсаційних виплат за знеціненими грошовими заощадженнями, договорами довгострокового страхування та погашення цінних паперів не можна застосовувати принцип пріоритетності однієї категорії вкладників над іншою.
У державному бюджеті України на 2005 рік на зазначені цілі передбачено 500 мільйонів гривень. Виходячи з бюджетних призначень поточного року, Кабінет Міністрів України 30 травня 2005 року прийняв постанову №409 “Про виплату у 2005 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень і страхових внесків, вкладених до 2 січня 1992 року в установи колишнього Ощадного банку СРСР, що діяли на території України, і установи колишнього Укрдержстраху, та викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року”. Згідно з цією постановою, 98 мільйонів гривень із загальної суми асигнувань буде спрямовано на здійснення компенсаційних виплат вкладникам з числа тих, які не отримали протягом 2002—2004 років компенсацію грошових заощаджень у межах залишку проіндексованого вкладу, але не більше 50 гривень за одним рахунком кожного вкладника; 77 мільйонів гривень — спадкоємцям вкладників, померлих у 1997—2004 роках, які не отримали компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень протягом 1997—2004 років, в межах залишку проіндексованого вкладу в розмірі державної допомоги на поховання, але не більш як 150 гривень; 225 мільйонів гривень — спадкоємцям вкладників, померлих у 2005 році, в межах залишку проіндексованого вкладу, але не більш як 500 гривень; 4 мільйони гривень — спадкоємцям застрахованих осіб або страхувальників, померлих у 1997—2004 роках, у межах залишку проіндексованого страхового внеску в розмірі державної допомоги на поховання, але не більш як 150 гривень; 6 мільйонів гривень — спадкоємцям застрахованих осіб або страхувальників, померлих у 2005 році, в межах залишку проіндексованого страхового внеску, але не більш як 500 гривень; 90 мільйонів гривень — на викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року за видами товарів, що не були викуплені у попередні роки, а саме: мікрохвильових печей, холодильників “Мінськ”, “Бірюса” та “ЗІЛ”, швейних машин “Зіг-заг”, пральних машин “Вятка”, персональних побутових комп’ютерів, телевізорів кольорового зображення, мотоциклів з коляскою, відеомагнітофонів та міні-тракторів.
Положеннями зазначеної постанови Кабінету Міністрів України викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року на придбання автомобіля не передбачено. Водночас, за підсумками дев’яти місяців 2005 року, може бути здійснено перерозподіл коштів у межах залишків коштів на виплати та викуп відповідно до пункту 2 вищезгаданої постанови.