Мій чоловік от уже дев’ять років працює ковалем. А загальний трудовий стаж — майже 30 років. Зараз йому 55. Розкажіть, чи має він право раніше оформити пенсію?


А. ШУБА.


Білин
Володимир-Волинського району
Волинської області.
Відповідає заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Лариса ЛУЧКОВСЬКА:
— Згідно із пунктом “а” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці — за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 року № 36, і за результатами атестації робочих місць. Чоловіки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку (для чоловіків — 60 років), на 1 рік за кожний повний рік такої роботи.
При призначенні пільгових пенсій для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнювальні довідки підприємства, де працює заявник. Довідка повинна містити такі дані: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада, характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку.
На підставі всіх поданих документів власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи посадова особа оформляє подання про призначення пенсії. Адміністрація підприємства, установи, організації в 10-денний термін з дня одержання заяви про призначення пенсії оформляє всі необхідні документи і своє подання, ознайомлює з ним заявника (під розписку в поданні) і разом з профспілковим комітетом розглядає питання про можливість представлення працівника до призначення пенсії.
Чоловік читачки має загальний стаж 28 років, в тому числі на посаді коваля — 9. Отже, він може набути права на призначення пенсії за віком на пільгових умовах із скороченням пенсійного віку на 9 років за умови представлення всіх необхідних документів.