Ми, члени товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка, стурбовані й обурені численними порушеннями статті 10 Конституції України та Закону України «Про мови».
Внаслідок насильницької русифікації, яку проводили царський та комуністичний режими в Україні упродовж століть, українська мова у східних областях була витіснена. Тепер вона потребує державного захисту, відновлення справедливості.
Але чомусь деякі наші народні депутати, офіцери Збройних сил та керівники підприємств у державних установах розмовляють чужою мовою.
Більш як 50 % передач на українських телевізійних каналах ведуть російською мовою. Невже ми, українці, на своїй споконвічній землі, у своїй державі не заслужили на те, щоб наше національне телебачення було україномовне?
Ми розуміємо, що кожна людина в сім’ї, з друзями має право розмовляти будь-якою мовою. Але, якщо вона проживає в Україні, а тим паче працює на державній службі, то зобов’язана знати державну мову і розмовляти нею. Інакше вона порушує закони України й ображає гідність корінного народу.


Методій ВОЛОШИН, Ярослава ВОЛОШИН, Софія ЧЕКІРДА.


Львів.