Маємо невелику земельну ділянку і хочемо збудувати дім. Скажіть, на якій відстані від сусідів ми маємо право зводити будинок і садити дерева? А ще мене цікавить, чи потрібен дозвіл на будівництво та хто його видає?

Анатолій ШЕВЧЕНКО.

Київ.

Відповідає заступник голови Державного комітету України з будівництва та архітектури Юрій КАЗМІРУК:
— Дозвіл на будівництво видається органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Питання отримання дозволу на будівництво врегульоване статтею 24 Закону України «Про планування і забудову територій».
Питання планування присадибних ділянок врегульовані Державними будівельними нормами 79-92 «Житлові будинки для індивідуальних забудовників України». Розміри житлових будинків (площа забудови, кількість поверхів, висота) та їх розміщення на ділянці визначаються згідно з проектом забудови території індивідуального будівництва, виходячи з умов дотримання необхідних протипожежних, санітарно-гігієнічних та містобудівних вимог. Відстань від стін будинків з вікнами, що виходять із житлових кімнат, кухонь, веранд, та головних входів у будинок до інших житлових будинків та господарських будівель (без утримання худоби та птахів) має бути не менш як 7 метрів за містобудівними вимогами. Відстань від межі суміжної ділянки до стін житлового будинку або господарських споруди слід приймати не менше одного метра. Конструкції будинків та споруд, що виступають, не повинні перетинати межі сусідніх ділянок.
Окрім цього, читачеві може знадобитися така інформація. Власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, здійснювати перебудову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам (пункт 1 статті 375 Цивільного кодексу України). Згідно із пунктом 3 статті 375 ЦК, право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням. Окрім цього, самочинним будівництвом вважаються житловий будинок, будівля чи споруда, коли вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети. Або ж без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, чи з істотними порушеннями будівельних норм і правил (пункт 1 статті 376 ЦК України).
За додатковою інформацією можна звернутися до відповідного місцевого органу містобудування та архітектури.