Мешкаю у власному будинку з дружиною та сином. Син одружився і без мого відома прописав свою дружину. У бланках, які подаються до паспортного столу, мого підпису, як власника будинку, немає. Є лише підпис сина. Я вважаю це порушенням закону. А як насправді?

Петро ПЕТРЕНКО.

Красилів
Хмельницької
області.

Відповідає тимчасовий виконувач обов’язків директора Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Міністерства внутрішніх справ України Сергій РАДУТНИЙ:
— Територіальні підрозділи ДДГІРФО проводять реєстрацію місця проживання фізичних осіб відповідно до положень Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11 грудня 2003 року №1382-ІV та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження зразків документів, необхідних для реєстрації місця проживання в Україні» від 28 липня 2004 року № 985.
Затверджений зразок заяви реєстрації місця проживання фізичної особи передбачає обов’язкову згоду власника житла. Ця норма випливає із положень статті 156 Житлового кодексу України, якою визначено, що члени сім’ї власника будинку (квартири) вправі вселяти в займане житлове приміщення лише за згодою цього власника.
Тобто, якщо пан Петренко є власником будинку, без його згоди вселення до будинку та реєстрація місця проживання особи, окрім неповнолітніх дітей членів його сім’ї, є незаконною.
Для скасування незаконної реєстрації необхідно звернутися із заявою до відповідного територіального підрозділу з питань реєстрації або до УМВС України у Хмельницькій області.

Листи із запитаннями надсилайте на адресу редакції.
На конверті вкажіть: «У рубрику «Діалог». Відповіді — лише на сторінках газети.