Уперше в незалежній Україні вітчизняне Міністерство охорони здоров’я оголосило конкурс на посади головних фахівців медичного відомства. Піонерами публічної презентації стали претенденти на звання головного акушера-гінеколога, психіатра і пластичного хірурга.
Ще недавно у структурі міністерства налічувалося майже 140 головних спеців вузької спрямованості. Кадрові перетворення скоротили цю когорту втричі. Так, у країні вже немає головного нарколога, але залишився головний психіатр.
Перші слухання у зв’язку з конкурсом зібрали невелику аудиторію. Очевидно, до такої відкритості медицини для народу ми ще не звикли. Номінантам ставили професійні запитання. Протягом трьох-п’яти хвилин кожен з них мав сказати презентаційну промову. При цьому на конкурс допускали не всіх. Наприклад, самовисуванці та ті, хто не має ученого ступеня, не могли в ньому брати участь. У приймальній комісії іспиту на профпридатність сидів сам міністр Микола Поліщук. Він пообіцяв, що авторитетна група з незалежних експертів прийме рішення стосовно перших кандидатів на посади головних фахівців Міністерства охорони здоров’я до 1 серпня.