Мешкаю у трикімнатній квартирі, обладнаній електричною плитою. З дозволу відповідних служб зробив автономне опалення, тепер витрата електроенергії збільшилася. Знаю, що служба газу дає своїм користувачам сезонні пільги, цікаво, чи є такі пільги на електричне опалення (окрім 75 кВт на плиту)?


Феофан ЖИЛКА.


Первомайськ
Миколаївської області.

Відповідає директор Департаменту соціальних і трудових відносин Міністерства палива та енергетики України Віктор ДЕРЖАК:
— Норми користування електроенергією громадянами, які мають пільги щодо її оплати, визначаються постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.96 року № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати» зі змінами та доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31.12.04 р. № 1788:
— у сільських і міських населених пунктах (крім будинків, які обладнано електричними плитами і електроопалювальними установками) — в обсязі 75 кВт-год на сім’ю з однієї-двох осіб на місяць, у тому числі якщо обидва члени сім’ї мають право на знижку, і додатково 15 кВт-год на кожного іншого члена сім’ї, а також осіб, які не належать до членів сім’ї пільговика, але зареєстровані і проживають у зазначеному житловому приміщенні (будинку) і мають право на знижку плати, але не більш як 150 кВт-год на місяць.
— у сільських і міських населених пунктах у будинках, обладнаних електроопалювальними установками, — 28 кВт-год на метр квадратний опалюваної площі на місяць в опалювальний період з розрахунку 21 метр квадратний опалювальної площі на одну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 квадратних метра на сім’ю, але не більше загального розміру опалювальної площі.
Слід зазначити, що згідно з чинними нормативно-технічними актами, у разі відмови від центрального теплопостачання приміщення або бажання застосувати іншу систему опалення свого житлового приміщення (електроопалення), споживачу треба забезпечити обстеження стану внутрішньобудинкових електромереж квартири на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів щодо електропостачання приміщення для потреб опалення, про що складається відповідний акт, та отримати статус квартири, яку обладнано у встановленому порядку електроопалювальними установками.