Маємо десятьох дітей: шестеро — школярів і четверо дошкільнят. Колгосп, в якому працювала дружина, розпався, і ми не знаємо, до кого тепер звертатися, щоб виплатили допомогу по догляду за дитиною до трьох років. Будь-ласка, розкажіть, хто має її виплачувати?


Сім’я КОЗЯР.


Новорічиця
Зарічнянського району
Рівненської області.

Відповідає директор Департаменту політики державного соціального страхування Міністерства праці та соціальної політики України Олена СКРИПНИК:
— Статтею 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — базовий Закон) передбачено, що у разі ліквідації (реорганізації) підприємства матеріальне забезпечення за страховими виплатами, які настали до його ліквідації (реорганізації), виплачується застрахованим особам (найманим працівникам) його правонаступником, а у разі відсутності правонаступника — виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) за місцем реєстрації ліквідованого підприємства як страхувальника.
Право на матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, у застрахованої особи виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.
Щодо виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку після ліквідації підприємства застрахованій особі. Якщо страховий випадок (відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) настав до ліквідації колгоспу та звільнення матері дитини, їй слід звернутися до виконавчої дирекції відділення Фонду.
Для отримання допомоги необхідно подати копію наказу роботодавця про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та оригінал довідки ліквідаційної комісії про те, що ліквідаційна процедура здійснюється без правонаступника. Зазначену допомогу повинні виплачувати до закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Якщо страховий випадок настав після її звільнення, для призначення зазначеної допомоги їй треба звернутися до управління соціального захисту населення за місцем проживання.