У Китаї (разом з Тайванем), як нині і в Україні, діє 15 енергетичних реакторів. “Ядерний ренесанс”, що розпочався на всіх континентах, торкнувся й КНР. До 2020 року там планують збудувати ще 25 реакторів і збільшити потужність атомних станцій майже вп’ятеро. Китайці мають намір широко використати кращий досвід і технології провідних країн світу. Разом з розвитком науки, освіти, інших високих технологій розвиток ядерних технологій вони вважають показником науково-технічної спроможності, гарантією престижу й успіху своєї держави у досягненні життєвих стандартів.
Привабливою для Китаю є, зокрема, енергетична стратегія України, якою передбачено на період до 2030 року і продовження термінів експлуатації кількох діючих атомних реакторів, і будівництво нових енергоблоків. Наша країна, як і Китай, є членом МАГАТЕ. Тому розвиток українсько-китайського двостороннього співробітництва у сфері ядерної безпеки та радіаційного захисту вбачається перспективним і взаємовигідним у контексті реалізації завдань розвитку національних економік обох країн.
З цією метою у Комітеті ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбулася зустріч з делегацією китайських атомників, очолюваною генеральним директором Національної адміністрації ядерної безпеки КНР Ван Юйціоном. За сприяння профільного комітету у Верховній Раді підписано угоду між Державним комітетом ядерного регулювання України і адміністрацією ядерної безпеки Китаю. Нею передбачено обмін технічною інформацією та співробітництво у сфері державного регулювання безпеки використання ядерної енергетики в мирних цілях, вдосконалення радіаційного захисту населення тощо.
Встановлення такої співпраці на фаховому рівні, наголошувалося під час зустрічі й підписання угоди, буде логічним продовженням політичного курсу на розширення двостороннього співробітництва, проголошеного парламентаріями обох країн у квітні нинішнього року.