Чув, що інваліди війни замість санаторно-курортного лікування мають право на грошову компенсацію. Розкажіть, будь-ласка, про її суму та порядок отримання.


А. ЖУК.


Дніпропетровськ.

Відповідає заступник міністра Міністерства праці та соціальної політики України Віктор ДЬЯЧЕНКО:
— На даний час виплата грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування регулюється Порядком виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 року № 785. Грошова компенсація виплачується інвалідам війни за місцем їх обліку один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок.
Згідно із п. 7 вищезазначеного порядку середню вартість санаторно-курортної путівки визначає Мінпраці за поданням Фонду соціального захисту інвалідів та погодженням з Мінфіном щороку в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України про державний бюджет на поточний рік.
Середню вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування на 2005 рік встановлено, виходячи із коштів, передбачених в державному бюджеті на поточний рік, в розмірі сто п’ятдесят гривень.
За інформацією Головного управління праці та соціального захисту населення Дніпропетровської обласної державної адміністрації ви перебуваєте на обліку в Бабушкінському районному управлінні праці та соціального захисту населення для отримання компенсації замість санаторно-курортного лікування з 03.01.2004 року, права на виплату якої ви набудете у 2006 році, за умови неотримання вами протягом 2004—2005 років санаторно-курортної путівки.