Комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, виїзне засідання якого під головуванням Володимира Стретовича відбулося в Одесі, поставив незадовільну оцінку роботі правоохоронних органів області, які боротьбу з корупцією й оргзлочинністю, за словами членів комітету, підмінили імітацією бурхливої діяльності.
Голова комітету Володимир Стретович, народні депутати Микола Карнаух, Віктор Развадовський, Олександр Ткаленко, Георгій Буйко, аналізуючи діяльність правоохоронних органів регіону, підкреслювали, що, попри повну заміну керівників силових структур регіону, жителі не відчули змін на краще. Свідчення того — величезний потік скарг і заяв у центральні органи влади. А проста перевірка цих заяв показує, що більшість питань можна спокійно вирішити на місці.
Стратегічні питання, розглянуті на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради, стосувалися підвищення ефективності роботи правоохоронних органів регіону з таких напрямів: нелегальна міграція, незаконне відшкодування ПДВ, торгівля зброєю, людьми і наркотиками, заволодіння власністю, дотримання земельного законодавства.
Головна риса виїзного засідання Комітету Верховної Ради — народні депутати були прекрасно поінформовані про ситуації в області, наводили безліч фактів, що свідчать про незадовільну роботу органів виконавчої влади, правоохоронних органів, судів. Приміром, Комітет Верховної Ради поставив на розгляд питання про відповідність займаній посаді заступника начальника УМВС в Одеській області Івана Пастушка. Народні депутати висунули пропозиції зі зміцнення кадрового складу Одеського обласного апеляційного суду. А голові Одеської обласної державної адміністрації народному депутатові України Василю Цушку вказали на недостатню роботу з координації діяльності правоохоронних органів.
Темою особливої розмови на засіданні Комітету Верховної Ради стала робота суддів. Торік в Одеській області виявлено 516 порушень з боку суддів, а за п’ять місяців нинішнього року — 183. Володимир Стретович розповів про судовий процес над бандою Василя Мар’янчука, членами якої були колишні офіцери міліції і на рахунку якої кілька десятків замовних убивств. Справу розглядали в Одеському апеляційному суді з 2001 року. Апеляційний суд Одеської області, незважаючи на резонансний характер цієї справи, з необґрунтованих причин затягував її розгляд, а стосовно деяких обвинувачуваних було винесено виправдувальний вирок. Було звільнено з-під варти ватажка банди Василя Мар’янчука. Комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією був змушений направити лист голові Верховного Суду України з проханням забезпечити об’єктивний розгляд цієї справи.
Непрпиємна розмова на засіданні виїзного засідання Комітету Верховної Ради відбулася з керівниками обласної прокуратури, УМВС в Одеській області, УСБУ, Одеської митниці. І народні депутати прийняли рішення повернутися до проблем регіону в першому кварталі 2006 року, коли планують заслухати звіти про роботу керівників усіх силових структур області.